Topschaakster Tea Lanchava wordt ambassadrice van Breath Care for Kids

17-03-2017

Tea Lanchava is van oorsprong afkomstig uit Georgië en woont sinds 21 jaar in Nederland. Zij is tweevoudig jeugd wereldkampioene schaken, vicekampioen van Europa, Nederlands kampioen dames en lid van het nationale dames schaakteam. Zij is ook medeoprichter van Stichting ChessQueens die zich ten doel heeft het dames- en meisjesschaken in Nederland naar een hoger niveau te tillen.  

Als professioneel schaaktrainer heeft ze jarenlang schaaktalenten getraind en begeleid op Wereld- en Europese kampioenschappen.

Tea schaakt sinds 2006 niet meer fulltime en heeft een overstap gemaakt naar de financiële wereld. Naast haar eigen bedrijf is Tea Managing director bij het Luxemburgs-Nederlands bedrijf Nicanor die zich bezighoudt met conventionele investeringen, corporate finance en fondsadvies. De omstandigheden in het zakenleven wijzigen, net zoals die op het schaakbord, regelmatig. Mede door aspecten van de schaaksport in het ondernemerschap te gebruiken streeft zij altijd naar winstgevende resultaten voor alle betrokken partijen.

Op de vraag waarom zijn zich aan Breath heeft verbonden en wat zij wil doen voor de stichting geeft zij aan lezingen over schaken en de verbinding met het bedrijfsleven te kunnen verzorgen in combinatie met simultaanpartijen spelen en lesgeven in schaak. Verder wil zij door goede prestaties op toernooien neer te zetten een voorbeeld zijn voor anderen. De schaaksport kan een bijdrage leveren aan de doelen van Breath Care for Kids.

Sporten in het algemeen bevordert sociale contacten, geeft teamvorming en verbondenheid en leert door te zetten. Naar de voordelen van schaken voor (het brein van) kinderen is al veel onderzoek gedaan. Daaruit bleek onder andere dat kinderen die schaken, op school beter presteren als het gaat om vaardigheden als logisch denken, problemen oplossen, rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht en je concentreren.  Kinderen worden van schaken ook rustiger en leren beter nadenken. 

Schaken bevordert de persoonlijkheidsontwikkeling door: denken onder discipline; het ontwikkelen van initiatieven; het nemen van beslissingen; het zich bezinnen op de consequenties van genomen beslissingen. Schaken is bij uitstek een denksport die aanzet tot het oplossen van problemen. Er zitten elke keer nieuwe dingen in die uitdagend zijn. Dat is precies wat het kinderbrein nodig heeft.

Naast de bovengenoemde voordelen van schaaksport voor mij gaat er niets boven het zien van blije kindergezichten. Het is geweldig om kindergezichtjes te zien die zo fascinerend op de betoverende schaakstukken staren om de beste zetten te kunnen vinden.

Inderdaad de beste zetten! De beste zetten die zo cruciaal van belang zijn voor kansarme kinderen in het leven.  Wat is mooier dan hun daarbij te helpen om ze naar de beste zetten te leiden. 

Ik ben van overtuigd dat schaken wereldwijd genoeg exposure heeft om voor kansarme kinderen iets te kunnen betekenen, aldus Tea.